Briar - buďte ve spojení, když nejste online

Jeli jsme na dovolenou, měli jsme i v zahraničí data, ale ve vlaku jsme se s manželkou dostali do situace, kdy signál nebyl a vlakavá wifi byla bez bez internetu. A byli jsme situací přinuceni, abychom byli každý v jiném kupé. Jak zůstat v kontaktu? Pomocníkem se nám stala aplikace Briar pro Android.

Nutno zmínit, že podobných aplikací jsem dohledal více. Např. Bridgefy nebo Berty. Bridgefy se mi zprovoznit nepovedlo, ač jsem se snažil dlouho. A Berty se po dlouhém snažení nakonec nastavit povedlo, ale rychlost doručení zpráv po přepnutí na offline metody doručení byly velmi omezené.

Briar

Je schopen bez většího nastavování komunikovat přes Internet nebo Bluetooth nebo WiFi.





Oficiální stránky projektu: https://briarproject.org/
Manuál (překlad v Chrome super): https://briarproject.org/manual/

Výhody Briaru z praxe

  1. Můžete si psát (chatovat) přes Bluetooth. Při Bluetooth verze 5 a výš je dosah 40m v uzavřených prostorech, na volném prostranství až 240m (https://www.alza.cz/slovnik/bluetooth-art12370.htm#dosah).
  2. Zprávy mohou zašifrované přeskakovat z mobilu na mobil (využití tzv. mosty - bridge, musí mít také aplikaci Briar) a vzdálenosti se tak násobí. Teoreticky se přes Bluetooth můžete připojit na někoho v okolí, kdo má Briar a připojení, a pak už si s velkou pravděpodobností spojení cestu najde kamkoliv.
  3. Můžete si psát s lidmi v síti WiFi.
  4. Můžete pro zaslání zprávy klasicky využít internet.
  5. V soukromé konverzaci se dají zasílat obrázky.
  6. V aplikaci je velmi dbáno na bezpečnost. Zprávy nejsou uloženy na nějakém cloudovém serveru.

Nevýhody Briaru

  1. Nedají se zatím posílat soubory, jen obrázky. Je možné, že to časem půjde.
  2. Nedá se přímo kopírovat text v přímých zprávách. Dá se obejít tím, že se založí skupinový chat (i 2 jsou skupina), a tam lze text kopírovat.
  3. Zaslané odkazy nejsou klikatelné. Opět: ve skupinové zprávě se text dá označit a nabídka Androidu dovolí otevřít označený text jako odkaz.
  4. Na sdílení souborů a odkazů je lepší využít funkci Sdílení nablízko. Tato funkce se dá perfektně využít i pro sdílení odkazů. Nemám otestovaný dosah. Nebo sdílení souboru klasicky přes Bluetooth.

Závěrem

Není to moc bohatý komunikátor, ale jeho rychlost a spolehlivost mě překvapuje. Hodí se mít ve výbavě telefonu, a samozřejmě aby to měly i další strany. Pak není problém komunikovat při výpadku nebo tam, kde není internet.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tabulky Google - Chyba analýzy vzorce